Kardemom

Kardemom behoort net als gember tot de Zingiberaceae familie. Het is een erg aromatische specerij en verdient zeker een plaats in je keukenkastje.

Kardemom wordt al sinds duizenden jaren gebruikt. De oude Egyptenaren, de Romeinen en zelfs de Vikingen gebruikten deze specerij al! Het komt oorspronkelijk uit India en andere delen van Zuidoost Azië. In de oudheid werd de specerij als snel in de keuken gebruikt en niet alleen vanwege zijn heerlijke aroma’s. Kardemom beschikt namelijk ook over een aantal medicinale eigenschappen. Wil jij deze specerij ook gebruiken, maar weet je niet goed waarvoor? Leer dan kardemom snel kennen door verder te lezen!

Verschillende zaden

Kardemom behoort tot Zingiberaceae familie. Dit is dezelfde plantenfamilie waartoe ook gember behoort. Aan deze plant groeien peulen die vol zitten met donkere zaden. Er bestaan groene, witte en zwarte zaden. Als er over kardemom wordt gepraat, wordt eigenlijk altijd de groene variant bedoeld. De zwarte variant komt ook voor, maar is wel een stuk sterker.

Smaak van kardemom

Kardemom heeft een unieke, zacht citroen-achtige, kruidige, zoete smaak. De smaak is erg aangenaam en zelfs een beetje pikant. De aroma’s van deze specerij geuren heerlijk fris en zoet tegelijk.

Het gebruik van kardemom in de keuken

Deze specerij kan zowel in hartige als in zoete gerechten gebruikt worden. Het wordt vaak in Indiase curry’s of rijstgerechten gebruikt. Wees altijd spaarzaam met het gebruik, want je gebruikt al snel te veel en dat is zonde van het gerecht!

In Nederland wordt de specerij veel gebruikt in gebak en koekjes. Je zult het dan ook veel vinden in kruidenmengsels, zoals de bekende speculaaskruiden, koekkruiden, kerrie of garam masala. In Scandinavië wordt het in brood gebruikt. In Amerika vind je de specerij onder andere in appeltaart en in Arabische landen gebruiken ze het als smaakmaker in de koffie.

De kardemompeulen

Kardemompeulen kunnen in zijn geheel mee gestoofd worden in stoofgerechten of curry’s. Doe de peulen dan in een thee-ei en haal ze voor het opdienen uit het gerecht. Je kunt deze peulen in Aziatische winkels (toko) en soms ook op de markt kopen.

Kardemomzaden

Kardemomzaden worden meestal in de peulen verkocht. Dit is om de houdbaarheid van de zaden te vergroten.  Haal daarom alleen de zaden die je nodig hebt uit de peulen. De peulen gooi je vervolgens weg.

De zaden geven extra aroma’s en smaak als je ze eerst kneust en daarna kort bakt. Je kunt de zaden ook eerst in een droge koekenpan roosteren en dan met een vijzel kneuzen.

Poeder

hoopje kardemompoederKardemompoeder is direct klaar voor gebruik. 1 theelepel staat ongeveer gelijk aan de kardemomzaden van 6 peulen. De poeder is erg gemakkelijk in gebruik. Je kunt de poeder in de gewone supermarkt kopen.

Geen kardemom in huis?

Door de specifieke geur en smaak van kardemom, is het moeilijk te vervangen door andere kruiden en specerijen. Wanneer kardemom een hoofdbestanddeel van een kruidenmengsel is, is het zelfs onvervangbaar.

Maar in noodgevallen kun je het beste vervangen door:

  • 1 deel kaneel
  • 1 deel nootmuskaat
  • 1 deel kruidnagel
  • mespuntje gemberpoeder

Medicinale eigenschappen

Kardemomzaden hebben naast hun heerlijke smaak en aroma’s ook nog nuttige medicinale eigenschappen. Zo helpen ze tegen zuurbranden in de maag, slechte adem en helpt het de bloedcirculatie verbeteren.